"Euforisch wanneer je voet aan land zet en de Waddenzee achter je weer volstroomt"

"Deze editie van Wadlopen voor Water is oprecht een unieke tocht. Ik ken geen tweedaagse tocht die dezelfde route heeft." Peter Laagland vertelt vol passie over de volgende editie van Wadlopen voor Water, waarvan hij wederom de hoofdgids is. "Het is fysiek een uitdagende tocht, maar als je dan op het wad staat, ergens tussen Schiermonnikoog en het vaste land in, dan zal dat een fantastisch gevoel geven. Dat gevoel van op een bergtop staan met uitzicht op de uitgestrekte natuur. Als een klein mensje in de wijde wereld. Dát is de Waddenbeleving. En voor zo’n beleving hoef je niet naar het buitenland."

 

Vorig jaar gidste Peter zo’n twintig deelnemers naar een veilige finish. Dit jaar gaat hij dit opnieuw doen, eerst tijdens de bedrijveneditie (3-5 juli) en dan de particuliere (5-7 juli). Het woordje ‘uniek’ gebruikt hij niet zomaar. ‘Neem bijvoorbeeld de Roode Hoofd’, zegt hij terwijl hij de plattegrond van de tocht doorneemt. ‘Een uniek stukje wad waar je anders niet komt.’

De tocht van Wadlopen voor Water 2024. Deelnemers lopen bijna 40 kilometer over twee dagen.

 

Heroïsch moment

Eén moment met name staat Peter nog helder voor de geest van vorig jaar. ‘We zaten in de oversteek van de kust naar Ameland. De waterstand was niet gunstig, er zat veel water in de geul en daardoor werd het extra zwaar. Eén deelnemer dacht aan opgeven. We zaten aan de grens van ons tijdschema. We kregen een bui over ons heen. En toen vonden we een doorsteek in de geul. Er kwam een regenboog door en ik dacht: we gaan het halen volgens het tijdschema, wat ook gebeurde. Dat was een heroïsch moment. Dit werd alleen nog maar mooier door het besef dat we dit samen deden voor mensen die geen toegang hebben tot water.’

Voorbereiding

Om zo ver te komen, heb je wel een goede voorbereiding nodig, benadrukt Peter. ‘Bijvoorbeeld een goede duursportconditie met sterke benen. We hebben een uitdagende tocht uitgestippeld en uiteraard wil ik zeker weten dat iedereen op een veilige manier aan de overkant gaat komen.’ Op de Veelgestelde vragen-pagina staat meer informatie over de fysieke vereisten. Na aanmelding ontvangt iedere deelnemer een voorbeeld-trainingsschema.

Peter, en al zijn collega wadloop-gidsen, neemt zijn taak heel serieus: "We willen onderweg op het wad zo min mogelijk verrassingen tegenkomen. Onze voorbereiding bestaat vooral uit het bestuderen van de route zoals de vaargeulen, moddervelden en getij. Ik heb de route zelf al voorgelopen, geweldig om dit te mogen doen."

Wadlopen is niet gevaarlijk, maar spannend is het wel: stukken lopen tot je middel in het water, dieren van dichtbij tegenkomen en vooral het verleggen van je eigen grenzen. Peter: "Het is altijd een prachtig moment wanneer een deelnemer denkt niet meer te kunnen, eigenlijk wil opgeven, maar dan toch volhoudt. Dan is het extra euforisch wanneer je voet aan land zet en de Waddenzee achter je weer volstroomt."



Geef je nu op voor Wadlopen voor Water editie 2024! Wees er snel bij want er zijn maar 36 plekken per editie.

Meld je aan

Bekijk de veelgestelde vragen